Het NHG hypertensie protocol

NHG hypertensie

De NHG is het Nederlands Huisartsen Genootschap. Bij deze vereniging zijn de meeste huisartsen in Nederland aangesloten. De vereniging houdt zich bezig met het wetenschappelijk onderzoek naar geneeskundige onderwerpen die veelal binnen de huisartsenpraktijk spelen. Daarnaast is de NHG verantwoordelijk voor het opstellen van de NHG-Standaarden. In de NHG-Standaarden staan protocollen die een Nederlandse huisarts hanteert bij het diagnosticeren en behandelen van een bepaalde klacht of een gezondheidsprobleem. Hierbij wordt een optimale behandeling nagestreefd, maar er wordt ook rekening gehouden met de kosten qua tijd, geld en middelen binnen de gezondheidszorg. Zo kan er voor iedere patiënt een optimale behandeling worden voorgesteld.

 

Wat is hypertensie?

Hypertensie is een zogenaamde cardiovasculaire aandoening. Dit zijn aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Hypertensie wordt ook wel een hoge bloeddruk genoemd. Bij een hoge bloeddruk is de bovendruk hoger dan 140 mmHg en de onderdruk hoger dan 90 mmHg. Dit vergroot de kans op diverse hart- en vaatziekten, zoals een beroerte of een hartinfarct. Een hoge bloeddruk komt veel voor in Nederland. Ongeveer 1 op de 4 mensen heeft hier last van. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire hypertensie en secundaire hypertensie. Bij primaire hypertensie, waar 90-95% van de mensen last van heeft, spelen erfelijke factoren een rol. Er zijn geen duidelijke oorzaken voor de verhoogde bloeddruk aan te wijzen. Bij secundaire hypertensie zijn er wel oorzaken aan te duiden. De verhoogde bloeddruk is dan het direct gevolg van een bepaalde aandoening. Een hoge bloeddruk gaat vaak langere tijd onopgemerkt omdat mensen er doorgaans niet veel klachten van hebben. Bij een erg hoge bloeddruk of een langdurig hoge bloeddruk kunnen er echter wel ernstige klachten ontstaan. Patiënten kunnen dan schade oplopen aan de ogen of aan de nieren of hartfalen of hartritmestoornissen krijgen.

 

Het NHG protocol bij hypertensie

In de NHG-Standaard CVRM (Cardiovasculair Risicomanagement) staat het NHG hypertensie  protocol aangaande de diagnosticering en de behandeling van hypertensie. Allereerst ligt de focus op risico inschatting en diagnosticering. Hierbij wordt, door middel van diverse vragen over leefstijl, familiegeschiedenis en psychosociale geschiedenis, ingeschat wat de risico’s zijn op cardiovasculaire ziekten. Er wordt tevens gekeken naar bloeddruk, hartslag en BMI en, indien nodig, wordt er aanvullend onderzoek gedaan. Voor de behandeling van hypertensie kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de bloeddruk of het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast wordt de meeste vooruitgang geboekt door leefstijlveranderingen. Stoppen met roken, stress vermijden, vaker bewegen en verantwoord eten zijn hierin de belangrijkste adviezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *